Budleigh seafront cafe plans submitted

PUBLISHED: 14:10 24 June 2009 | UPDATED: 11:14 10 June 2010

<a href=TO VIEW THE FULL PLANS CLICK HERE" class='img-responsive lazyImage' data-srcset="/polopoly_fs/1.432826.1276123522!/image/3014636500.jpg_gen/derivatives/landscape_75/3014636500.jpg 75w, /polopoly_fs/1.432826.1276123522!/image/3014636500.jpg_gen/derivatives/landscape_145/3014636500.jpg 145w, /polopoly_fs/1.432826.1276123522!/image/3014636500.jpg_gen/derivatives/landscape_225/3014636500.jpg 225w, /polopoly_fs/1.432826.1276123522!/image/3014636500.jpg_gen/derivatives/landscape_300/3014636500.jpg 300w, /polopoly_fs/1.432826.1276123522!/image/3014636500.jpg_gen/derivatives/landscape_490/3014636500.jpg 490w, /polopoly_fs/1.432826.1276123522!/image/3014636500.jpg_gen/derivatives/landscape_630/3014636500.jpg 630w " src="" />

TO VIEW THE FULL PLANS CLICK HERE

PLANS to build a state-of-the art Budleigh Salterton seafront café have been resurrected and submitted to the district council.

PLANS to build a state-of-the art Budleigh Salterton seafront café have been resurrected and submitted to the district council.

Longboat Café owners Brent and Jane Hushon have been back to the drawing board after withdrawing their original application to turn the popular seafront café into a glass-fronted, mezzanine-floored restaurant.

The new plans aim to minimise the impact on the coastal views.

The whole profile of the building has been lowered with the aim of reducing the affect on the seafront.

The latest plans show the mezzanine floor has been removed from the plans to create a lower building.

The roof shape has also changed from the original application. Gone is the west to the east curvature and in its place is a north to south curve, facing the sea - giving the proposed building a flatter look.

From the roadside the lower roof appears no higher than a car and as a result is less visible from Marine Parade and Coastguard Hill.

The application shows the roof would be constructed from recycled aluminium.

And the proposed new build would be constructed from green materials in an attempt minimise energy use.

The latest proposal said: "Following consultation with East Devon District Council the current scheme has been developed to minimise its impact on the coastal views as seen from the road, the war memorial and when viewed from the footpath to the west of Marine Parade.

"The roof lines have been carefully considered to maintain a low profile for the building whilst maintaining a modern contemporary form."

The district council this week confirmed the amended plans for the site had been received after a number of meetings with Mr and Mrs Hushon.

It said the new plans were the outcome of negotiations with Mr and Mrs Hushon and their agent.

The council said it plans to re-consult with all interested parties on the new proposals and post the results on its website.

District councillor portfolio holder for strategic planning and regeneration, and Budleigh Salterton resident, Ray Franklin said: "The amended plans appear to have lowered the whole profile of the building.

Most Read

Most Read

Latest from the Exmouth Journal

Hot Jobs

Show Job Lists